تبلیغات
گیاهان دارویی-طب سنتی - قهوه(canefora)
گیاهان دارویی-طب سنتی
وبلاگ تخصصی گیاهان دارویی و خرید و فروش گیاهان دارویی و داروهای گیاهی
به فروشگاه بزرگ گیاهان دارویی و محصولات طب سنتی شفای سبز ایران خوش آمدید

بازدید : مرتبه
تاریخ : جمعه 10 دی 1389

بررسی گیاه دارویی قهوه و چگونگی فراوری آن و...

به نام خدا
قهوه
خانواده: روبیاسه

رده بندی

خانواده روبیاسه دارای500 جنس و حدودا 6000 گونه است که قهوه مهمترین گونه اقتصادی این خانواده می باشد. دو گونه مهم این خانواده قهوه arabica که عموما قهوه عربی گفته می شود و قهوه canefora که عموما قهوه روبوستا گفته می شود.

مبدا

قهوه یک درختچه کوچک بومی مناطق گرمسیری آفریقاست.

قهوه عربی بومی کوهپایه های جنوب غربی اتیوبی در حالی که قهوه کا نفورا بومی زمینهای پست شرق لیبی وجنوب کنیا می باشد. قهوه در سال 600 پس از میلاد به جنوب عربستان (یمن امروزی) برده شد و عربها به قهوه امروزی که از بذرهای بوداده شده بدست می آید دست یافتند.

خواص دارویی ومصارف غیرخوراکی

ماده موثره قهوه کافئین است که در چای و کاکائو هم وجود دارد که دارای خواص آرامبخشی ,مسهل وکاهنده اشتها می باشد. دز کشنده قهوه 10000 میلی گرم می باشد,حدود 100 برابر مقداری که در یک فنجان قهوه یافت می شود. دوز 1000 میلی گرم سبب تهوع ,استفراغ,بی خوابی ,بالا رفتن قند خون وتپش قلب می شود. در میزان کم قهوه میتواند باعث کاهش خطر سرطان ,سنگ کیسه صفرا,تنگی نفس وخودکشی شود.

تولید در جهان

تولید کل در جهان در سال 2004 طبق آمارFAO ,7719600 میلیون تن یا 17 بیلیون پوند بوده است. قهوه به صورت تجاری در 82 کشور جهان در مساحتی بالغ بر 25 میلیون هکتار کشت می شود.

گیاه

قهوه درختچه ای کوچک و همیشه سبز است که عموما در اندازه های 180 تا 250 سانت نگهداری می شود.برگها بیضی شکل و7.5 تا 20 سانت طول دارند وبه رنگ سبز تیره با رگه های برجسته و حالت چرمی می باشند که به صورت متقابل روی ساقه قرار گرفته اند,جفتهای متوالی برگها با زاویه 90 درجه روی ساقه قرار گرفته اند.

گلها

گلهای قهوه سفید رنگ ,خوشبو و عرضشان از 1.30تا 2.5سانتیمتر است با 5 گلبرگ به هم پیوسته که تشکیل یک لوله استوانه ای می دهند.

تخمدان تحتانی دوبرچه ای و حاوی 2 تخمک است بنابراین قابلیت تولید 2 بذر را دارد.

گل حاوی 5 پرچم 1 کلاله 2 لبی می باشد.

گلها قهوه اربیکا روی شاخه های فصل گذشته در حالی که در قهوه کانفورا گلها روی شاخه فصل جاری تشکیل می شوند.

قهوه یک گیاه روز کوتاه است با طول روز بحرانی 13 ساعت.

میوه

میوه قهوه سته و تخمدان تحتانی است و اصطلاحا چری گفته می شود,میوه قهوه اشتباها در میوه های شفت بررسی میشود. میوه دهی روی شاخه های جانبی و در زاویه 90 درجه از ساقه اصلی در رقم تیپیکا وزاویه 55 درجه در رقم بوربون رخ می دهد.

گرده افشانی

قهوه عربی خود گرده افشان است و اغلب کلیستوگام,ولی قهوه کانفورا خود ناسازکار است .

خاک و آب وهوا

قهوه در رنج وسیعی از خاکها در سراسر جهان رشد می کند ولی خاکی با بافت سبک زهکش مناسب و( PH(5-6 بهترین خاک می باشد .

قهوه معمولا نیاز به آبیاری ندارد ولی در مناطق خیلی خشک باید آبیاری انجام شود.

هیچ کدام از ارقام نیاز به دیدن سرما ندارند.

ازدیاد

بذرها را می توان به طور مستقیم کشت کرد ولی معمولا ابتدا در خزانه نشاء می شوند و برای چندین ماه تا یک سال در خزانه نگهداری می شوند.

ارقام اربیکا و روبوستا به وسیله قلمه یا پیوند تکثیر می شوند قلمه بیشتر برای ازدیاد رقم روبوستا استفاده می شود, قلمه از نزدیک نوک ساقه عمودی گرفته می شود که به میزان 60 تا80 درصد در مدت 2تا 3ماه در زیر میست یا پوشش پلاستیکی ریشه دهی موفقیت آمیز داریم.

پایه ها

معمولا از رقم روبوستا به خاطر مقاوت به بیماری ها و نماتدها عموما به عنوان پایه استفاده می شود. قهوه از بذر یا قلمه روی پایه خودش تکثیر می شود.

کاشت

قهوه عربی به صورت سنتی در فواصل 120 تا250 سانتیمتربا فاصله روی ریفها 250 تا 300 سانتیمتر کاشته می شوند و تراکم کشت 500 تا 1300 درخت در هکتار می با شد.

درختان پا کوتاه را می توان با تراکم 2000 درخت در هکتار کشت نمود.

قهوه روبوستا قدرت رشد بیشتری دارد و در فواصل 180 تا250 سانتیمتردر 360 تا 400 سانتیمتر با تراکم حدود 350 درخت در هکتار کشت می شود .

طراحی

از درختان سایه انداز می توان در فواصل منظم استفاده نمود که در فصلهای بارانی این درختا ن سایه انداز باید به شدت هرس شوند .

رسیدگی

در زمان رسیدگی میوه از رنگ سبز به قرمز روشن تبدیل می شوند,بذرها در این زمان به راحتی با فشار انگشت خارج می شوند, قهوه یک میوه فرازگرا است.

هرس

در قهوه هرس بازسازی یا دوباره جوان سازی انجام می شودکه تمام شاخه ها حدود 45 سانتیمتر کوتاه می شوند این کار هر 4 تا 7 سال انجام می شود.

روش خشک

در روش خشک بذرها زمانی که هنوز در داخل میوه هستند خشک می شوند.میوه ها درلایه ای به عمق 1 تا2 اینچ پخش می شوند ومرتبا برای جلوگیری از تخمیر میوه های زیرین زیرورو می شوند.این پروسه به طور متوسط 10 تا 30 روز طول می کشد.ماشینهای خشک کننده این زمان را به 3 روز می رسانند.

پس از خشک شدن در نور خورشید میوه ها باید الک شوند و میوه های ریز و مواد زائد جدا شوند و پس از این مراحل میوه ها باید پوستگیری شوند وجلا داده شوند.

روش تر

در روش تر به میوه های کاملا رسیده نیاز داریم. در این روش میوه های رسیده در مخزنی از آب ریخته می شوند وآشغالها ومیوه های شناور دور ریخته می شوند. میوه های ته نشین شده در ماشین خمیر کننده ریخته می شوند وپوست ومقداری از مزوکارپ جدا می شود مرحله بعد تخمیر گفته می شود.

در تخمیر بذرها در مخزنی از بخار آب ریخته می شوندو در این شرایط 12 تا 48 ساعت باقی می مانندکه این زمان به درجه حرارت بستگی دارد,سپس بذرها شسته می شوند در این زمان بذرها هنوزدراندوکارپ یا پوست هستند.پس از این مرحله بذرها در برابر نور خورشید خشک می شوند.که در شرایط آب و هوای خشک 10 تا 15 روز طول می کشد.رطوبت بذرها باید به 12% برسد تا بتوان آنها را انبار کرد.

انبار کردن

بذرهایی که به طور مناسبی خشک شده باشند برای سالها در شرایط بهینه 40 درجه فارنهایت و55% رطوبت می توان انبار کرد

بو دادن قهوه

تقریبا تمام میوه قهوه به عنوان نوشیدنی مصرف می شود .بو دادن قهوه در ماشینهای مخصوصی انجام می شود که دارای یک محور دوار ویک منبع حرارت در زیر آن است.

دمای 450 تا500 درجه فارنهایت به مدت چند دقیقه تا نیم ساعت مورد استفاده قرار می گیرد. بو دادن ملایم سبب تولید بذرهای قهوهای روشن بدون روغن روی سطح وترش مزه می شود , بو دادن متوسط بذرهای قهوهای تیره ,بدون روغن ,قندهای سوخته بیشترومزه اسیدی کمتروشیرینتروبودادن به مدت طولانی تر بذرهای چرب وشیرین تولید می کند.

بو دادن بذرها

ارزش غذایی 100 گرم ماده خوراکی

آب 99%

کالری 1%

پروتئین 0.1%

چربی 0.1%

کارتنوئید 0%

فیبر 0%

برداشت معمولا به وسیله دست انجام می شود, درجه بندی به وسیله دست انجام می شود.میوه ها در یک دوره 7 روزه می رسند وبرداشت در چندین مرتبه طی 7 تا 10 روز انجام می شود وهر بار فقط میوه های رسیده برداشت میشوند.

مهمترین کشورهای تولید کننده قهوه

برزیل 24% - ویتنام 10% - اندونزی 9% - کلمبیا 9% - مکزیک 4% - هند 4% - گواتمالا 3% - اتیوپی 3% - پرو 2%.

 




طبقه بندی: گیاه شناسی و خواص گیاهان دارویی،  آشنایی با گیاهان دارویی و چگونگی تولید و پرورش آنها، 
برچسب ها: قهوه، canefora، روبیاسه، خواص دارویی، تولید در جهان، گرده افشانی، خاک و آب وهوا، ازدیاد، کاشت، داشت، هرس، انبار کردن، کشورهای تولید کننده،
ارسال توسط علی محمدی
آرشیو مطالب
نظر سنجی
از مطالب exsirplantsراضی بودید؟





پیوند های روزانه