تبلیغات
گیاهان دارویی-طب سنتی - گل قاصد (taraxacum officinalis)
گیاهان دارویی-طب سنتی
وبلاگ تخصصی گیاهان دارویی و خرید و فروش گیاهان دارویی و داروهای گیاهی
به فروشگاه بزرگ گیاهان دارویی و محصولات طب سنتی شفای سبز ایران خوش آمدید

بازدید : مرتبه
تاریخ : جمعه 27 آبان 1390
بررسی کلی گیاه دارویی گل قاصد و آشنایی با خواص دارویی و ترکیبات شیمیایی و نحوه مصرف و.....

                                                  گل قاصد

نام علمی : taraxacum officinalis

نام عمومی : Dandelion

نام انگلیسی : Plessabed ،  Dandelion

نام خانواده : Compositae ( خانواده گل مینا یا کاسنی )

 

گیاهشناسی :

قاصدگ گیاهی است علفی ،‌پایا ،‌بدون ساقه با برگهای دارای بریدگی هایی نوک تیز شبیه به دندان شیر که در روی زمین گسترده هستند. از وسط برگ های قاصدک ،‌دمگل هایی خارج می شود که در انتهای آنها گلهایی به رنگ زرد ظهار می شوند و سپس به میوه کروی با تارهای ابریشمی سفیدرنگ تبدیل شده که به نام قاصدک نام گذاری شده است. ریشه قهوه ای آن حاوی شیرابه تلخ مزه است. این شیرابه در قسمت های هوایی گیاه نیز وجود دارد. قسمت مورد استفاده این گیاه ،‌قسمت هوایی و ریشه آن است.

 

تاریخچه :

قاصدک در قرن دهم ، توسط فیزیکدانهای عرب که از آن برای مقاصد دارویی استفاده می کردند ، نام برده شد. پزشکان Myddfai در ولز انگلستان نیز در قرن سیزدهم مصرف گیاه را در نوشته های کتاب خواص گیاهان توصیه کرده اند. قاصدک بومی اروپا و آسیاست ولی در آمریکای شمالی نیز بومی شده و امروزه در تمامی آب و هواهای معتدل ،‌بطور گسترده بشکل علف هرز رشد می کند. این گیاه توسط برخی از پرورش دهندگان اروپایی کشت می شود و بیش از صد گونه ی آن پرورش داده شده است. این گیاه علفی تلخ ، در تولید شراب و بصورت خام در سالاد مصرف و یا مانند اسفناج پخته می شود. ریشه ی آن را بو می دهند و از دمکرده ی آن نوشیدنی قهوه مانندی درست می کنند که گفته می شود خاصیت محرک قهوه را ندارد.

قاصدک از قدیم در معالجات گیاهی ، برای بیماری قند و اختلالات کبدی ( بنا به شواهد موجود ،‌قند موجود در گیاه ، این بیماری را تشدید نمی کند ) و بعنوان ملین و مقوی بکار می رفته است. آب برگ گیاه برای درمان بیماری های پوستی ، بی اشتهایی و تحریک جریان صفرا استفاده می شده است.

 

منبع جغرافیایی :

انتشار این گیاه از نیمکره شمالی تا آمریکای جنوبی ادامه دارد . این گیاه دارای واریته های مختلفی است که بصورت کشت شده و یا در طبیعت جمع آوری می شود.

مهمترین منبع تامین کننده این گیاه در بازار جهان ،‌کشورهای بلغارستان ،‌یوگسلاوی ،‌رومانی ، مجارستان و لهستان هستند.

 

ترکیبات مهم :

این ترکیبات عبارتند از : ترکیبات تلخ از جمله اودسمانولید ها مانند تاراگزاسین و تری ترپن ها مانند تاراگزاسترول . استرول ها مانند سیتروسترول . فلاونوئید ها ، کارتنوئید ها ،‌موسیلاژ و مقدار زیادی پتاسیم که بخصوص در گیاه تازه به 5/4 درصد می رسد.

 

اثرات مهم :

اثرات مهم مورد استفاده قاصدک عبارتند از : معرق ( بهمین دلیل در سرماخوردگی مورد مصرف است ) ، ادرارآور ، محرک اشتها ،‌در مشکلات هضم بخصوص مشکل هضم چربی تاثیر خوبی دارد.

بعنوان حل کننده سنگ مثانه از آن استفاده می شود. بمنظور محافظت و تقویت کبد در بسیاری از مشکلات کبد و بطور وسیع در اروپا بدین منظور استفاده می شود. همچنین درطب عوام جهت تصفیه خون ، مسهل ضعیف ، تسکین درد آرتریت ، تسکین دردهای رماتیسم و درمان امراض پوستی از جمله اگزما مصرف می شود. در این موارد بیشتر در فصل بهار و از گیاه تازه آن استفاده می شود.


داروهای گیاهی :

از این گیاه بیش از 500 فرآورده مختلف در دنیا تهیه شده که در مشکلات یبوست ، ارولوژی ، روده ای معده ای و صفراوی ( بعنوان صفراآور مناسب ) از آن استفاده می شود. همچنین از این گیاه بعنوان مقوی کبد ، رفع سوء هاضمه و مقوی بدن استفاده می شود.

طریقه و مقدار مصرف :

این گیاه مصرف خوراکی دارد و به اشکال زیر مورد مصرف قرار میگیرد.

- بصورت سالاد : که بیشتر در اروپا با استفاده از برگ های آن ،‌این سالاد تهیه می شود.

- آب برگ ها : از برگ های تازه آن در آب میوه گیری می توان استفاده کرد ؛ به گونه ای که روزی سه بار و هر بار تا 20 میلی لیتر ( معادل 3 تا 4 قاشق پر غذاخوری ) و جمعاً‌میلی لیتر استفاده کرد. از این آب بیشتر بخاطر خاصیت ادرارآوری استفاده می شود.

- دم کرده یا جوشانده :برگ خشک قاصدک را بصورت خرد کرده و یا پودر در آورده و روی آن یک لیوان آب میریزیم ، سپس به مدت 10 دقیقه می جوشانیم . پس از آن ،‌صاف کرده و میل می کنیم. مقدار مصرف بدین طریق 10-4گرم بگ برای هر نوبت است که می توان تا سه نوبت در روز این عمل را تکرار کرد. این فرآورده برای اگزما ،‌نقرس ، تحریک و تقویت کبد و هضم مورد مصرف قرار می گیرد.

- تنتور : در صورتی که تنتور این گیاه دردسترس باشد ،‌می توان 10 5 میلی لیتر آن را تا سه بار در روز مصرف کرد.( جمعاً و حداکثر تا 30 میلی لیتر درروز ).

- جوشانده یا دمکرده ریشه : ریشه را پئدر کرده و بروی 10-2 گرم آن یک لیوان آب می ریزیم و به مدت 10 دقیقه می جوشانیم ؛‌سپس صاف کرده و میل می کنیم . این عمل را می توانیم تا سه بار در روز تکرار کنیم . این فرآورده برای نقرس ،‌اگزما ،‌آکنه ( جوش ) و تحریک کبد مورد مصرف قرار میگیرد.

 

عوارض جانبی :

با مقادیر مصرف دارویی عارضه جانبی خاصی از آن گزارش نشده است. فقط در موارد بسیار نادر ممکن است تماس پوست با شیرابه آن باعث درماتیت ( عوارض پوستی ) گردد که مربوط به گلوکزیدهای تاراگزیک اسید آن است.

احتیاط : تاکنون گزارشی در مورد منع مصرف آن در زمان شیردهی و حاملگی چاپ نشده است ولی توصیه می شود از مقادیر ذکر شده تجاوز نشود.

مهمترین اثرات گزارش شده قاصدک :

ضد میکروب ، ضد ادم ( ضد خیز ) ،‌ ضد ورم ، ضد اکسیدان ، ضد رماتیسم ، ضد سم ، ضد نفخ ، ضد اسپاسم ، ضد تومور ، قابض ، صفراآور ، آلرژی زا ، ملین ، مسهل ، هضم کننده ، ضدعفونی کننده ، ادرارآور ، مقوی کبد ، کاهش دهنده قند خون ، فتوتوکسیک ، محرک ، مقوی معده ، مقوی بدن ، معرق و اشتها آور .

نکات قابل توجه :

1- گیاه قاصدک تا قرن هفتم میلادی در جمع گیاهان دارویی چین نبوده و اولین بار در سال 1485 میلادی در اروپا مورد آشنایی قرار گرفت. نام عمومی آن در اکثر نقاط اروپا و آمریکا به نام دندان شیر است. در اروپا ریشه و قسمت هوایی گیاه بطور جداگانه مصرف می شود در حالیکه در چین از کل گیاه استفاده میشودو به نام Pu gong ying مشهور است.

2- با توجه به اینکه اثرات درمانی گونه ها و واریته های مختلف شبیه به هم است ،‌لذا از گونه های دیگر نظیر Mongolicum و یا دیگر گونه ها استفاده مشابه بعمل می آید.

3- گونه Officinalis ،‌جنس Taraxacum در ایران نمی روید و گونه های دیگر به نام گل قاصد در ایران وجود دارند. با توجه به اینکه خواص گونه های مختلف گل قاصد عمدتاً‌مشابه است ؛‌لذا به احتمال زیاد خواص دارویی گونه های ایرانی مشابه گونه Officinalis است.

4- این گیاه در عطاری ها و یا بازار موجود نمی باشد و با توجه به ارزش درمانی آن می توان در ابتدای فصل بهار اقدام به جمع آوری نمود . قسمت هوایی که شامل برگ و گل میباشند را جمع آوری نموده و در سایه خشک کنیم. همچنین در فصل رویش گیاه و تا زمانی که گیاه تازه موجود باشد می توان از آن استفاده کرد.

5- گل قاصد از اولین گیاهانی است که در اوائل بهار ( اکثراً‌در فروردین ماه ) گل می دهد و می توان آن را براحتی شناسایی و جمع آوری نمود.




طبقه بندی: گیاه شناسی و خواص گیاهان دارویی،  گیاهان دارویی، 
برچسب ها: گل قاصد، taraxacum officinalis، Dandelion، Plessabed، Compositae، گیاهشناسی، تاریخچه، پراکنش، ترکیبات شیمیایی، خواص دارویی، خواص درمانی، طریقه مصرف، مقدار مصرف، عوارض جانبی، گیاهان دارویی،
ارسال توسط علی محمدی
آرشیو مطالب
نظر سنجی
از مطالب exsirplantsراضی بودید؟





پیوند های روزانه