تبلیغات
گیاهان دارویی-طب سنتی - كاسنی (Chicorium intybus)
گیاهان دارویی-طب سنتی
وبلاگ تخصصی گیاهان دارویی و خرید و فروش گیاهان دارویی و داروهای گیاهی
به فروشگاه بزرگ گیاهان دارویی و محصولات طب سنتی شفای سبز ایران خوش آمدید

بازدید : مرتبه
تاریخ : دوشنبه 28 مرداد 1392
بررسی کلی گیاه دارویی كاسنی و آشنایی با خواص دارویی و ترکیبات شیمیایی و نحوه مصرف و.....

                                                       كاسنی (Chicorium intybus)

 نام فارسی : كاسنی

نام علمی :  Chicorium intybus

نام های عمومی :  Chicory وsucory  Blue sailor s

نام انگلیسی : Chicory

نام عربی : شیكوریه ( Shikorayah )

نام آلمانی : Cichorienwurzel

نام فرانسوی : Chicoree commune

نام های مترادف : مترادفintybus var . Sativum , C . intybus var . foliosum   0C

نام خانواده: Compositae (كاسنی یا گل مینا )

 

گیاهشناسی :

 كاسنی گیاهی است علفی كه ارتفاع آن تا 5/1 متر می رسد . ساقه كاسنی استوانه ای وباریك است وانشعابات آن در پایین بیشتر از بالا ست . برگ های پایین و بالای ساقه با هم تفاوت دارند . برگ های قاعده ی گیاه دراز ،  دارای بریدگی های عمیق، منتهی به قطعات مثلث مانند ولبه ی آنها نیز دندانه دار است: اما هر چقدر به بالای ساقه نزدیك می شوند، برگ ها كوچك تر، لبه ی آنها تقریبا" ساده و به شكل ساقه ی آغوش می باشند . برگ ها به صورت متنا وب هستند وتارها ی زیادی در اطراف گلبرگ اصلی دارند. گل های كاسنی به رنگ آبی زیبا وبه تعداد زیاد در طول گیاه می روید: به همین دلیل وقتی گل ها باز هستند(گل ها در آفتاب باز و در شب  و هوای بارانی بسته می شوند) زیبایی خاصی به گیاه می بخشند. گل ها به صورت كاپیتول بود ه و دارای حدود 20 گل زبانه ای دندانه دار می باشند. ریشه ی كاسنی قطور و محكم است كه قطر آن به 1 سانتی متر و طولش تا 1 متر می رسد. رنگ بیرونی ریشه قهوه ای ، ولی داخل آن سفید است وشیرابه ای سفید رنگ دارد.

كاسنی بسته به شرایط جغرافیایی  و آب وهوایی محل رویش می تواند یكساله، دوساله ویا چند ساله باشد. قسمت مورد استفاده ی كاسنی ریشه وتمام قسمت هوایی آن است كه اثرات درمانی زیادی دارد. كاسنی در بسیاری از نقاط  جهان،از جمله در مناطق زیادی از ایران، بطور خودرو می روید.

تاریخچه:

كشاورزان در هنگام كشت كاسنی ، ریشه آن را در شرایطی قرار می دهند تا در پاییز و زمستان دو نوع برگ تولید كند كه به صورت سبز به كار می رود. برگ گیاه جوان، به عنوان گیاه ادویه ای، مانند اسفناج پخته و برگ گیاه قدیمی تر ، بعد از پوست كندن مانند كرفس مصرف می شود. ریشه كاسنی پس از پختن با كره به كار می رود. ریشه این گیاه همچنین بوداده شده و به قهوه یا چای طعم تلخ و جا افتاده ای می دهد وبه جای قهوه استفاده می شود. كاسنی جزء گیاهان مورد تایید سازمان دارو وغذای امریكا است.

تركیبات مهم:

گل های كاسنی حاوی ماده ای به نام شیكورین می باشند كه مشتقی از كومارین به نام 6و7 گلوكو هیدروكسی كومارین است. ریشه حاوی تا 8 درصد اینولین (پلی ساكارید)،لاكتوسین،لاكتوكوپیكرین،اسید شیكوریك ، فلاونو.ئیدها ، تانن ها ، گلوكزیدها ، كربوهیدرات ها ، تری ترپن ها ، استرول های اشباع نشده ، سس كویی ترپن لاكتون ها و اسید تارتاریك می باشد.

ریشه كاسنی در صورتی كه حرارت داده و یا به اصطلاح بو داده شود، بویی مشابه قهوه دارد: زیرا اینولین در اثر حرارت به اكسی متیل فوفورول تبدیل می شود كه بوی آن كاملا" شبیه قهوه است.

داروشناختی و اثرات مهم:

مواد محلول در آب كاسنی دارای خواص تسكین دهنده سیستم عصبی مركزی واثرات آنتاگوتیست قهوه وچای را دارد. به احتمال زیاد لاكتوسین و مشتقات وابسته ی آن موجب اثرات مسكن كاسنی می باشند. الیگوساكاریدهای متعدد موجود در كاسنی به عنوان( پروبیوتیك )های داخلی عمل می كنند كه باعث تخمیرهای متعدد در سیستم روده می شوند. این گونه فعالیت های میكروبی در روده اهمیت بسیارزیادی برای سلامت سیستم روده ای – معده ای دارند.

در بعضی نقاط دنیا ریشه وبرگ كاسنی مانند سبزیجات مصرف می شود. ریشه های كاسنی پس ازبودادن ، مانند قهوه برای نوشیدن استفاده می شود. كاسنی همچنین مسكن و مقوی قلب است . اینولین و تركیبات وابسته ی موجود در ریشه ی كاسنی می توانند از یبوست جلوگیری كنند. از دیگر اثرات مهم كاسنی می توان ضد اسهال ، ضد سرطان و اشتهاآور بودن آن را نام برد.

طریقه و میزان مصرف:

روزانه 3 تا 5 گرم پودر ریشه در150 تا 250 میلی لیتر آب میل شود0 همچنین می توان معادل 10 گرم (دو قاشق غذا خوری) از برگ و ساقه و گل كاسنی را خرد یا له كرد و با یك لیوان آب به مدت 5 تا 10 دقیقه جوشاند و پس از صاف كردن مصرف نمود. این جوشانده را می توان با كمی شكر، نبات یا عسل شیرین كرد و روزی یك یا دو نوبت از آن خورد.

عوارض جانبی:

تماس با گیاه كاسنی ممكن است باعث دراماتیت شود.

احتیاط:

افرادی كه سنگ كلیه دارند باید با مشورت پزشك از كاسنی استفاده كنند.

مهم ترین اثرات گزارش شده:

ضد باكتری ، صفراآور، ضد التهاب ، ضد موتاژن ، ضد نفخ ، مقوی قلب ، ملین ، مسهل ، ادرارآور ، هضم كننده ، شیرافزا ، محافظ كبد ، كاهش دهنده كلسترول ، مسكن ، تقویت كننده ی معده ، تقویت كننده اعصاب و كاهش دهنده ی قند خون.

نكات قابل توجه:

1- بهترین ریشه ی كاسنی برای مصرف ، ریشه ی گیاه یكساله است ، زیرا ریشه در سال های بعد ضخیم و چوبی می شود.

2- كاسنی گونه های مختلفی دارد كه از همه ی آنها استفاده می كنند. این گونه ها ممكن است از نظر رنگ گل و یا شكل برگ ها با هم متفاوت باشند.

3- برگ های كاسنی را باید در تابستان چید تا هم رشد كافی كرده باشند و هم به گیاه آسیب نرسد. همچنین ، نباید همه ی برگ ها را چید.

4- كاسنی را می توان با دانه ی آن كاشت. زمینی كه كاسنی در آن كشت می شود باید دارای رطوبت كافی باشد، و بهتر است كشت آن در اردیبهشت ماه صورت گیرد.

5- كاسنی از قدیم در بسیاری ازنقاط دنیا به عنوان گیاهی مفید برای كبد مشهور بوده است . همچنین، از این گیاه برای درمان قولنج های كبدی ، یرقان ، نارسایی های كبد و به عنوان صفراآور استفاده می كردند و در حال حاضر نیز برای رفع مشكلات كبد مصرف زیادی در جهان دارد.

6- بسیاری از اثرات كاسنی ، به خصوص در مشكلات كبدی ، مربوط به تركیبات سنگینی است كه این تركیبات در عرق كاسنی وجود ندارد و در عصاره و یا فراورده هایی مانند جوشانده ی آن وجود دارد: لذا عرق كاسنی موجود در بازار اكثر خواص ذكر شده در این كتاب را ندارد و باید از فراورده های صنعتی و یا جوشانده آن استفاده كرد .

گیاه شناسی و خواص گیاهان دارویی 

 مطالب مرتبط :

هل (Elettaria cardamomum)

خشخاش (Papaver Somniferum)

اسطوخودوس (Lavandula angustifolia)

كاسنی (Chicorium intybus)

جوزهندی (جوز بویا)(Myristica fragrans)

خار مریم (Silybum marianum)

پنج انگشت (Vitex agnus castus)

شاهدانه (Cannabis sativa)

گل مغربی (oenothera macrocarpa)

گل قاصد (taraxacum officinalis)

باباآدم (Arctium lappa)

بیدمشک (Salix aegyptiaca)

خاکشیر (Descurainia sophia)

جین سنگ کره ای(Korean ginseng)

آویشن (Thumus vulgaris . L)

آرتیشو (كنگر فرنگی)

یونجه (medicago sativa)

شنبلیله (Trigonella foenum – graecum)

پونه (Mentha pulegium)

حنا (Lawsonia inermis)

پرسیاوشان(Adiantum capillus – veneris )

سنا (Cassia angustifolia)

گل سرخارگل(Echinacea angustifolia)





طبقه بندی: گیاه شناسی و خواص گیاهان دارویی،  گیاهان دارویی، 
برچسب ها: كاسنی، Chicorium intybus، شیكوریه، Chicoree commune، Compositae، Cichorienwurzel، Chicory،
ارسال توسط علی محمدی
آرشیو مطالب
نظر سنجی
از مطالب exsirplantsراضی بودید؟





پیوند های روزانه