تبلیغات
گیاهان دارویی-طب سنتی - كومبوجا
گیاهان دارویی-طب سنتی
وبلاگ تخصصی گیاهان دارویی و خرید و فروش گیاهان دارویی و داروهای گیاهی
به فروشگاه بزرگ گیاهان دارویی و محصولات طب سنتی شفای سبز ایران خوش آمدید

بازدید : مرتبه
تاریخ : پنجشنبه 26 دی 1392
آشنایی با کامبوجیا ، ترکیبات و خواص دارویی مضرات و نحوه تهیه آن

                                               كومبوجا

نام فارسی: كومبوجا

نام انگلیسی:  Kombucha

نام های عمومی: teaKombucha mushroomManchurian tea- combucha tea  Kombucha

نام علمی:  Yeast/bacteria fungal symbiot

كلیات:

كومبوجا نوعی چای تخمیری است كه بیشتر آن را برای خواص درمانی اش می نوشند. در حال حاضر اطلاعات علمی كمی در مورد خواص و سالم بودن آن در دست است. كومبوجا به صورت تجارتی در بازار وجود دارد و می توان آن را از قارچ و باكتری های مربوط در منزل نیز كشت داد و تهیه نمود.

كومبوجا اصولاً حاصل همزیستی استوباكتر (باكتری اسید استیك) و یك یا تعداد بیشتری از قارچ هاست.

تاریخچه:

آنچه در مورد كومبوجا ثبت شده، مربوط به اواخر قرن نوزدهم در روسیه است. این محصول كه در آنجا به نام Cajnyj grib  معروف است، به معنی چای قارچ می باشد.

در چین به این محصول چای قرمز قارچ گفته می شود. در ژاپن نیز محصول مشابهی وجود دارد كه اصطلاحاً به آن چای قرمز می گویند. البته در ژاپن محصول دیگری وجود دارد كه از جلبك های دریایی تهیه میشود و به آن كومبوجا یا چای كلپ به معنی چای جلبك می گویند.

بعضی نویسندگان معتقدند كه كومبوجا در اصل مربوط به ژاپن یا چین است و گروهی عقیده دارند كه این لغت از نام دكتری كره ای به نام Kom Bu گرفته شده كه 415 سال پس از میلاد در دربار امپراتور ژاپن می زیسته است.

تركیبات مهم:

محصول تخمیر شده كومبوجا حاوی مجموعه ای از قارچ ها، باكتری ها، اسیدهای آلی، آنزیم های فعال، اسیدهای آمینه و پلی فنل ها تولید شده به وسیله میكرو ارگانیزم هاست.

محصولاتی كه در منازل تهیه می شود، معلوم نیست دقیقاً حاوی چه موادی است؛ چون باید نمونه آنها به آزمایشگاه فرستاده شود.

از دیگر موادی كه از كومبوجا جدا شده است، می توان اسید گلوكورونیك كه به طور عادی در بدن سنتز می شود، الكل اتیلیك به میزان تا 5/0 درصد، اسید هیالورونیك، كوندرویتین سولفات، هپارین و اسیدهای استیك، بوتیریك، گلوكورونیك، لاكتیك، مالیك، اگزالیك و اوزنیك را نام برد.

با توجه به درصد بسیار كم الكل ایتلیك موجود در كومبوجا، این محصول جزء نوشیدنی های بدون الكل محسوب می شود. البته ممكن است الكل محصولات كهنه كومبوجا افزایش یافته و تا 5/1 درصد هم برسد. همچنین در بسیاری از نمونه های كومبوجا اسید گلوكورونیك وجود نداشته است.

خواص و اثرات:

بعضی از تولید كنندگان كومبوجا ادعا می كنند كه دارای خواصی از جمله دفع سموم از بدن، بالا بردن انرژی مغز، درمان سرطان، افزایش قدرت دید، ترمیم مفاصل، بهبود وضعیت پوست، مقوی هضم و موارد دیگر است. این تولید كنندگان مدارك علمی كافی برای ادعاهای خود ارائه نكرده اند؛ بنابراین در مورد صحت آنها تردید وجود دارد و تا زمانی كه تحقیقات و مطالعات كاملی از سوی مجامع معتبر صورت نگیرد، نمی توان به این موارد اطمینان كرد. مثلاً در گزارشی از دكتر كارگاسوك در سال1960 اثرات ضد سرطانی كومبوجا تایید نشده است. همچنین تحقیقات مراجع در مورد چای كومبوجا كه به Kargasok مشهور است، نشان داد كه این محصول در مورد بی اشتهایی و چاقی دارای اثرات پایداری نیست.

ادعای خاصیت هضم غذای كومبوجا ممكن است به اسیدهای ساده نسبتاً زیادی كه در آن وجود دارد، ارتباط داشته باشد.

سمیت و آلودگی ها:

مانند همه مواد خوراكی و دارویی، برای جلوگیری از آلودگی كومبوجا باید در تهیه و نگهداری آن دقت كافی به عمل آید. این موضوع به خصوص در انواع خانگی بسیار اهمیت دارد. یكی از نشانه های آلودگی كومبوجا رشد قارچ هایی به رنگ سبز،آبی و یا سیاه در محیط كشت آن می باشد.

یكی از مسائل مهم در مورد كومبوجا، كنترل PH آن است. اصولاً PH كومبوجا باید بین 5/2 تا 6/4 باشد. PH كمتر از 5/2 به معنی اسیدیته بسیار زیاد آن است كه برای خوردن مناسب نیست و PH بیشتر از 6/4 احتمال آلودگی آن را به شدت افزایش می دهد.

تهوع و بعضی حساسیت ها در اثر مصرف كمبوجا گزارش شده است. آلودگی میكروبی كومبوجا به انواع میكروب های بیماری زا نیز گزارش شده و حتی یك مورد مرگ در اثر مصرف این فرآورده در منابع علمی وجود دارد.

طرز تهیه:

برای تولید محلول كومبوجا، قارچ كومبوجا را در چای سیاه (یا گاهی چای سبز) به همراه مواد قندی (قند یا شكر) و یا مواد طعم دهنده دیگر كشت می دهند. ظرفی كه این عمل در آن انجام می گیرد، با پارچه ای پوشیده می شود تا گرد و خاك و باكتری و قارچ های موجود در هوا آن را آلوده نكند و گازهای تولید شده تخمیر بتوانند از ظرف خارج شوند. پس از یك یا دو هفته، عمل تخمیر پایان می یابد. PH بعضی از این محلول ها باید پایین باشد تا دچار فساد نشوند.

این تولید می تواند به صورت نا محدود ادامه یابد. در هر مرحله تخمیر، كشت مادر تولید كشت دختر می كند كه به صورت دو لایه خواهند بود و می توان آن را به ظرف دیگری منتقل كرد و در صورت لزوم تخمیر را ادامه داد. دومین تخمیر كه معمولاً پس از یك هفته صورت می گیرد، دارای تركیبات كربنی بیشتری است.

گاهی می توان محصول كومبوجای تنها را ماه ها نگهداری كرد كه در این صورت اسیدیته آن افزایش یافته و به محلول سركه مانندی شباهت پیدا می كند.

بعضی از فروشندگان انواع چای، نوعی كومبوجای خشك را مخلوط با برگ های چای به فروش می رسانند كه می توان آنها را در آب جوش حل كرد و نوشید. این نوع كومبوجا كمترین شكل نوشیدنی آن است.

نكات قابل توجه:

1- كومبوجا شباهت زیادی به لایه كیك مانند دارد كه گاهی به نام قارچ، مادر سركه و یا واژه خلاصه Scoby نامیده می شود. از نظر علمی كومبوجا جزء Zoogleal mat ها به معنی مجموعه میكرو ارگانیزم های موجود در یك توده ژله مانند است. این توده همیشه به شكل ظرف خود در می آید، اماضخامت لایه آن بستگی به زمان به عمل آمدن آن، اسیدیته چای كشت شده در آن و پایان عمل تخمیر دارد. این توده كشت شده به صورت چرمی و غیر قابل كشش می باشد.

2- نام كومبوجا از ژاپنی ها گرفته شده است. آنها آن را به صورت چای  در جلبك های دریایی (Kombu) درست می كنند و از این دو كلمه واژه Kombucha ساخته شده است. در كشورهای غربی كومبوجا در چای سیاه كشت و تكثیر می گردد.

3- در حال حاضر در بعضی كشورها، از جمله آمریكا، استرالیا و آلمان، كومبوجا به طور معمول استفاده می شود.

 مطالب مرتبط :

گیاهان دارویی و درمان نازایی

بیماری های ریوی و درمان گیاهی آن

درمان گیاهی آسم و سرفه و برونشیت

ضعف قوای شهوانی (قوه باء) و درمان گیاهی آن

لاغری و درمان آن

دیابت (بیمارى قند) و درمان گیاهی آن

چاقى و درمان گیاهی آن

تصفیه خون با گیاهان دارویی

بیماریهاى كبد و درمان گیاهی آن

حساسیت (هیستامین) و درمان گیاهای آن

كك و مك و درمان گیاهی آن

میخچه و زگیل و درمان گیاهی آن

سیاتیك و درمان گیاهی آن

تهوع و دل بهم خوردگى(استفراغ) و درمان گیاهی آن

بهداشت زنان و درمان گیاهی مشکلات زنانه

همورئید (بواسیر) و درمان گیاهی آن

بیماریهاى قلبى و درمان گیاهی آن

هموفیلى (عدم انعقاد خون) و درمان گیاهی آن

اسپری ضد آفت آویشن زردبند

عفونتهاى داخلى و درمان گیاهی آن

اسهال و اسهال خونى و درمان گیاهی آن

اشتها و كم اشتهایى و درمان گیاهی آن

آنژین - گلو درد و درمان گیاهی آن

دل درد و درمان گیاهی آن

تشنج (seizures) و درمان گیاهی آن

نفخ و درمان گیاهی آن

رماتیسم و درمان گیاهی آن

كمر درد علت ها و درمان گیاهی آن

سردرد و میگرن و درمان گیاهی آن

کم خونی و درمان گیاهی آن

فشار خون و درمان گیاهی آن

درمان گیاهی بیماری های کلیه

درمان گیاهی تنگى نفس

بی خوابی و درمان گیاهی آن

درمان گیاهی گریپ – زكام – آنفلوانزا

تب و درمان گیاهی آن

درمان گیاهی بیماری های عصبی

درمان گیاهی ناراحتیهاى مجارى ادرار

درمان گیاهی آسم

درمان گیاهی اگزما ،خارش پوست و حساسیت (آلرژی)

درمان گیاهی یبوست

درمان گیاهی پسوریازیس

عوامل ریزش مو و درمان آن 




طبقه بندی: طب سنتی،  گیاهان دارویی، 
برچسب ها: نحوه تهیه، کامبوجا، خواص، مضرات، ترکیبات شیمیایی، سمیت، Kombucha،
ارسال توسط علی محمدی
آرشیو مطالب
نظر سنجی
از مطالب exsirplantsراضی بودید؟





پیوند های روزانه